Príbeh Kávoholikov

Kde bolo, tam bolo, vyrastali sme v krajine pod Tatrami, v ktorej sa v 18. storočí otvorila malá kaviareň. No to sme my Kávoholici ešte neboli na svete. Vieme však, že od tohto momentu si ľudia na celom území začali postupne obľubovať nápoj zvaný káva. Cesta kávy ale vôbec nebola obyčajná. Mala priam historickú úlohu, keď nad jej šálkou diskutovali o aktuálnych témach mešťania, politici, umelci, obchodníci a intelektuáli. Dokonca bolo obdobie, kedy boli kaviarne zatvorené. Boli totiž považované za buržoázny prežitok a ich rozmach nastal znova až po nežnej revolúcii.

Cesta k zážitku z kávy

V dnešnej dobe si káva opäť našla cestu ku svojim konzumentom. V platforme Kávoholik nechceme spotrebiteľov učiť, ako káva putovala svetom od  zasadenia, pestovania, praženia až do ich šálky. Chceme im ale ukázať, ako sa dá nastúpiť na dobrodružnú cestu k ich zážitku z kávy. K dokonalej, podľa potreby očakávanej káve, ktorú si vedia vychutnať tak, ako to aktuálne cítia a potrebujú.

Vieme, že cesta k zážitku z kávy nie je jednoduchá, no o to viac je vzrušujúca. Dá sa na nej veľa naučiť. Začína v momente výberu tej správnej kávy, ktorú naozaj treba vedieť vhodne vyberať. Pokračuje riadnym skladovaním, kde možno prekvapivo nie iba kuchynská linka, ale aj chladnička je tým správnym miestom. Samotná príprava, to je malá veda, ale nie jadrová fyzika. Zvládne to každý, stačí poznať niekoľko pravidiel. Dochutenie je na každého chuti, treba len vedieť, čo s čím správne kombinovať.

Podávanie je umenie vkusu spojeného so správnym výberom kávového servisu. A tu by sa zdalo, že kávová cesta už skončila, stačí len vypiť. Práve teraz ale nastupuje druhá časť cesty k zážitku z kávy. Je to starostlivosť o kávovar a jeho servis, ktorý je koncom, ale zároveň aj začiatkom celej cesty odznova.

Platforma Kávoholik

Kávoholik je platforma, v ktorej sme spojili kávových majstrov s milovníkmi kávy. Tak, aby sme naučili slovenských spotrebiteľov, ako správne túto cestu zdolať a docieliť tak požadovaný zážitok z kávy. Veríme, že každý, kto raz ochutnal kávu sa môže stať Kávoholikom. Uvedomujeme si, že kávičkári nie sú iba spotrebitelia, ale je to celý segment domácností - @home, kancelárií - @work, kaviarní a reštaurácií - @horeca. Naším cieľom je postarať sa o celý kávový segment, odpovedať na jeho potreby a vniesť do neho pojem kávová gramotnosť. Tak zvyšovať povedomie a zručnosti vo výbere, príprave a podávaní kávy, ale aj o výbere kávovaru a jeho servise. Lebo len vtedy budú pribúdať Kávoholici, keď spotrebiteľ uspokojí svoj očakávaný pocit a bude mať ten pravý zážitok.Kávoholik zároveň podčiarkuje svoju zručnosť v remesle kávy. Je to lokálne pražená káva, ktorá odpovedá na lokálne potreby spotrebiteľov tým, že pre nich vyľaduje chuťový profil.

Prví slovenskí Kávoholici

Príbeh Kávoholikov sa začal na jar v roku 2020, keď sa partia milovníkov kávy rozhodla pozdvihnúť úroveň jej pitia na Slovensku na vyššiu úroveň. V tom čase nikto netušil, že celý svet bude musieť doslova o pár dní bojovať s pandémiou covidu. Odkúpením malej firmy v Bratislave, ktorá mala jedného zamestnanca a pražiareň s kapacitou 5 kg sa tak začal písať úplne nový príbeh.

S entuziazmom im vlastným sa kolektív nadšených ľudí pustil do realizácie projektu Kávoholik a vybudovania úplne novej firmy – rodinnej pražiarne. Jej hlavnou myšlienkou pritom bolo „zakávovať Slovensko“ a postupne aj svet. Ponúknuť spotrebiteľom nielen balíček upraženej kávy, ktorá bude chutiť vždy inak ale takej, ktorá bude pre nich zážitkom a získa si ich konzistenciou svojej chute. A zároveň uľahčiť všetkým, ktorí milujú kávu rovnako ako my, všetko, čo s kávovým svetom súvisí. Poradiť a poskytnúť im nielen kávu najvyššej kvality ale aj kompletný servis, ktorý je k tomu potrebný. Od predaju kávovaru, mlynčeka až po všetky baristické pomôcky a byť vždy garantom pre ich záručné aj pozáručné opravy. A to nie iba pre konečných spotrebiteľov v domácnostiach, ale aj pre kancelárie, kaviarne a reštaurácie v segmente HORECA.

Vďaka pracovitosti celého tímu ľudí sa podarilo ambiciózne ciele naplniť. Tím Kávoholikov sa postupne rozrástol a jeho ústrednou postavou je dnes uznávaný pražiar Oliver Pešta, ktorý mal to šťastie učiť sa od tých najlepších. Do sveta praženia kávy ho zaškolil vicemajster sveta v pražení Bogdan Georgescu, čo sa ukázalo ako skvelé rozhodnutie. Kávy Kávoholik získali vďaka jeho srdcu doslova bijúcemu pre svet kávy už niekoľko domácich aj medzinárodných ocenení. Na slovenské pomery nevídaný úspech sa mu podaril dosiahnuť s kávou Etiópia Hamasho, ktorá získala tri hviezdy v celosvetovej súťaži Great Taste. Spomenúť určite treba aj espresso zmes Štúr, ktorá má už dve medzinárodné a jedno slovenské ocenenie. A vďaka International Coffee Tasting patrí spolu s Kávoholik espresso zmes 70/30 oficiálne medzi najlepšie kávy sveta.

Z pohľadu tímu Kávoholikov je teda nesmierne dôležité nepoľaviť a naďalej ponúkať svojim zákazníkom kávu najvyššej kvality. Nie tú najlacnejšiu, ale takú, ktorá svojou chuťou a kvalitou nikdy nesklame. Takisto je cieľom pokračovať v edukácii v rámci kávovej gramotnosti a byť stabilnou súčasťou kávovej komunity, postupne aj v celosvetovom meradle.