Nie je šálka ako šálka

Nie je šálka ako šálka

Nie je šálka ako šálka

Určite to poznáte. Ráno vstanete, z poličky vyberiete šálku a ešte v polospánku zapnete kávovar. Vaše zmysly otupené skorou rannou hodinou vyruší hrkot mlynčeka. Hnedé zrnká sa menia na sypkú kávu, tá na hnedastý mok a váš čuchový zmysel sa razom zobudí tiež. Je to ona. Vaša prvá ranná káva. Na prvý pohľad jednoduchý, ba priam stereotypný rituál. Povedzme si na rovinu, na jeho zvládnutie nepotrebujeme mať vyštudovanú jadrovú fyziku. No predsa existujú isté pravidlá, vďaka ktorým si môžete aj doma pripraviť kvalitnejšiu kávu. A teraz Vás určite potešíme. Nejdeme Vás presviedčať, že si musíte okamžite vymeniť starý kávovar za nový alebo zmeniť značku kávy. Stačí tak málo – vybrať si správnu šálku.

Prečo je výber správnej šálky dôležitý?

Odpoveď je jednoduchá. Pretože sme „len ľudia“. Prirodzene reagujeme na estetickú stránku. Napokon komu z nás chutí káva v kaviarni hoc aj urobená na tom najkvalitnejšom stroji, ak nám ju čašník prinesie v pooblievanej šálke, po tom, čo cestou zakopol o susedný stôl? Alebo v šálke, ktorá má už očividne čo – to za sebou a jej nalomené časti ju predurčujú skôr do múzejného depozitu ako na stôl. No a napokon čo tak predstava, že Vám obsluha prinesie to malilinké ristretto v obrovskej šálke s veľkými červenými bodkami známej z istej reklamy? Hmm, asi nič lákavé. Takto by to vyzerať nemalo. A ani doma.

Radosť z kávy umocňuje aj nádoba, z ktorej ju pijeme

Samozrejme, úplne najpodstatnejšie pri výbere šálky na espresso je, aby sa Vám páčila. Radosť z kávy totiž jednoznačne umocňuje aj nádoba, z ktorej ju pijeme. Poďme teda k parametrom. Dôležitý je tvar, objem, farba aj materiál, z ktorého je šálka vyrobená.

Na dne hľadajte zvonček

Vnútro dokonalej espresso šálky má zvonovitý tvar. Nápoj kĺže po stene na dno, kde sa netvoria víry, ale extrakcia hladko beží. Tvorí sa pena. Áno, tá lahodná crema. V každom prípade sa vyhnite šálkam s plochým dnom, pretože pri nich nebude nikdy dokonalá. Dôležitá je tiež šírka. V príliš širokej šálke sa pena roztiahne po celej hladine a vlastne sa rozptýli.

Zabudnite na veľké hrnčeky

Aj Vy si pamätáte na to, ako Vás suseda pravidelne v nedeľu zavolala k sebe na kávu a dala Vám vybrať. Šálka s menom alebo so znamením zverokruhu? Uff, tak na to rýchlo zabudnite. Ak si chcete kávu vychutnať, musí byť jej veľkosť prispôsobená objemu, ktorý do nej patrí. To znamená pri espresse by sa malo 30 ml nápoja vtesnať do šálky s málinko väčším objemom. Aby to napokon pri tom servírovaní nedopadlo tak, ako keď ten vyššie spomínaný čašník zakopne a espresso je všade, len nie v šálke. Rovnaké pravidlo platí aj pre milovníkov ristretta, ktoré má štandardne 20 ml.

Biela Vás nerozptýli, tmavé farby skôr pre milovníkov robusty

Na celkový vnem nášho kávového pôžitku má dosť podstatný vplyv aj farba. Niekoľko príkladov. Zo žltej šálky vnímame nápoj kyslejšie, z hnedej alebo čiernej zase horkejšie. Tu by preto mali zbystriť milovníci robusty, pretože práve tmavé šálky sú predurčené k umocneniu jej horkej chuti. No podľa nášho odporúčania sa im radšej vyhnite. Určite totiž nie je náhoda, že takmer v každej kaviarni Vám kávu servírujú práve do bielych šálok. Biela je neutrálna, nerozptýli Váš chuťový vnem a espresso si z nej vychutnáte najlepšie.

Kamenina je ideál, sklu sa radšej vyhnite

Nemenej dôležitý je aj materiál, z ktorého sú šálky na kávu vyrobené. Ideálne espresso si vyžaduje výbornú tepelnú stabilitu. Áno, aj preto sú šálky v kaviarňach nahrievané. Najvhodnejšia je teda kamenina, o niečo menej porcelán. V sklenej šálke Vám espresso vychladne prakticky okamžite.

Tak to teda zhrňme

Pre dokonalé espresso je najvhodnejšia biela úzka kameninová šálka so zvonovitým tvarom dna. Tajomstvo je odhalené. Je už len na Vás, aby ste ho vyskúšali a nasledovali svoju chuť. Nazdravie!

    Napísať komentár