Arabika vs. Robusta

Arabika vs. Robusta

Arabika vs. Robusta

Arabika verzus robusta, alebo podľa čoho si vybrať kávu

Uff. Poznáte to. Ráno zaviesť deti do školy, rýchlo do práce, obed s kolegami, stihnúť nakúpiť skôr, ako sa všetci vrátia domov. V pamäti listujete v nákupnom zozname, ktorý samozrejme zostal doma. No jedna vec na ňom určite bola. Káva. Áno, musím kúpiť kávu, to tam určite bolo. Pôvodne plánovaný expresný nákup sa zrazu mení na boj s vlastnou pamäťou. Má to byť arabika, alebo robusta? Zmes? 100 percentná jednodruhovka? Čo mi to minule tak chutilo? Poďme vám túto dilemu, samozrejme, v danej chvíli na úrovni tej shakespearovskej, do budúcna uľahčiť.

Energia verzus chuť

V prvom rade musíte vedieť, aký pocit od kávy očakávate. Hľadáte niečo, čo vás zaručene preberie alebo poteší vaše zmysly? Prípadne kombináciu oboch? Ak ide o prvú z možností, teda vzpruhu, ideálnou voľbou je robusta. Obsahuje niekoľkonásobne viac kofeínu než arabika, chuťovo je však viac horká až príkra, extrémne výrazná a zemitá. Dôležité však je tiež to, na čom ju pripravujete. Pre espresso kávovar je to dobrá voľba, avšak pre alternatívy ju neodporúčame. Aj vzhľadom na iný spôsob extrakcie získate týmto spôsobom do svojej šálky väčšiu dávku kofeínu, no čo by vás asi nepotešilo je extrémne horká, až neopísateľná chuť.

Arabika uspokojí zmysly

Pre množstvo ľudí je pitie kávy rituálom. V podvedomí je to niečo ako čas na kávu = čas pre seba, čas s priateľmi, čas vychutnať si niečo dobré. A pre tento účel sa na tropických plantážach zrodila arabika. Káva z čistej arabiky je jemná, s dlhou dochuťou. Neobsahuje veľké množstvo kofeínu, preto sa dá piť častejšie a aj vo väčšom množstve. Chuťovo je skôr ovocná, pri určitých stupňoch praženia až kyslejšia. Kým robusta vás doslova prebudí, arabika pohladí vaše zmysly.

Zmes ako kompromis

Ak sa neviete celkom rozhodnúť, či dávate prednosť silnejšej dávke kofeínu alebo lahodnej chuti, ideálnou voľbou je pre vás espresso zmes. Pre dokonalú chuť by mal byť pomer arabiky a robusty pražiarom doslova vyladený. My Kávoholici sme pre vás takto starostlivo pripravili zatiaľ štyri espresso zmesi s názvom – Štúr, Jánošík, Ostrolúcka a Beňovský. Prvá spomínaná obsahuje 80 percent arabiky a 20 percent robusty, druhá je v pomere 90:10. Líšia sa však nielen pomerom kávovníkových zŕn, ktoré obsahujú ale aj jednotlivými druhmi. Štúr obsahuje až štyri druhy arabiky, Jánošík len jednu. Chuť je teda odlišná. Tretia, ktorá nesie meno po múze Ľudovíta Štúra – Adele Ostrolúckej a je zmesou indickej arabiky Monsooned Malabar a veľmi jemnej indickej robusty Monsooned vo vyváženom pomere 50:50. Zmes Beňovský je v pomere  90 % brazílskej a kolumbijskej arabiky a 10 % prémiovej vietnamskej robusty.

Nákup bez stresu, stačí si pamätať jednoduché pravidlá

Ak teda najbližšie zabudnete doma svoj nákupný zoznam, kde budete mať poznačené, aká káva vám chutí, pamätajte si jednoduché pravidlo. Robusta je silnejšia a viac horká, arabika jemná, a preto si pôžitok z nej môžete vychutnať častejšie. Ideálne je teda začať deň s espresso zmenou, na obed alebo tréningom si dopriať pokojne aj čistú robustu a popoludní a navečer si vychutnať čistú arabiku.

    Napísať komentár