Omni ako umenie praženia

Omni ako umenie praženia

Omni ako umenie praženia

Omni ako umenie praženia

Niet pochýb, že spôsob praženia kávy je srdcom a dušou výslednej chute hnedých kávových zrniek. Ovplyvňuje chuť ale aj samotný účinok kávy na organizmus. Počas praženia prídu kávovníkové zrnká o časť svojej hmotnosti, spravidla to môže byť až do 30 percent. Prírodné cukry prirodzene obsiahnuté v zelených zrnkách skaramelizujú a zelené kávovníkové zrnká sa zmenia na hnedé, kávové. Od bledohnedých až po tmavohnedé. A práve stupeň praženia od svetlého, cez stredné až po tmavé, ich predurčuje na vhodný spôsob prípravy. No nemenej ovplyvňuje aj samotnú chuť ako horkosť, kyslosť až po ovocné tóny, ktoré môže tak potlačiť, ako aj vytiahnuť na povrch. No a milovníci kávy určite vedia, že čím tmavšia káva, tým nižší obsah kofeínu. Kam ale zaradiť omni praženie? Nový druh praženia, zatiaľ, nie veľmi známy. No zároveň výnimočný pre svoju univerzálnosť, čo ukážkovo odzrkadľuje pražiarov um.

Rovnaká a zároveň iná

Tak to už je neľahká úloha pre majstra pražiara. Omni praženie neznamená, že káva bude chutiť rovnako pri všetkých spôsoboch prípravy. Rozhodne ale bude rovnako dobrá bez ohľadu na to ako ju pripravíte. Umenie však spočíva nielen v pražení, ale aj vo výbere správnych kávovníkových zŕn. Potom už nič nebráni tomu, aby každá technika prípravy otvorila kávovým zrnkám iný chuťový zážitok.

Omni praženie charakteristické pre Slovensko v srdci

Sme hrdí na to, že špecialitou práve nás Kávoholikov je omni praženie. Náš majster pražiar našiel cestu, ako pražiť kávu Slovensko v srdci tak, aby ju bolo možné pripravovať akýmkoľvek spôsobom. A jej pitie bolo pre Vás vždy zážitkom, no zároveň Vás nikdy nesklamala svojou chuťou. Vieme, že alchýmia dobrej kávy spočíva v majstrovstve výberu zrniek, správneho praženia a schopnosti definovať chuťový profil, ktorý od pitia kávy očakávate. Keďže však skutočných majstrov robí prax, poďme sa spolu pozrieť na výsledky nášho malého testu. Vyskúšali sme pre Vás tri rôzne druhy prípravy espresso zmesi Slovensko v srdci Štúr a 100 % arabiky Slovensko v srdci Štefánik – Etiópia. Obe sú výsledkom omni praženia.

Espresso s ovocnými tónmi

Káva pripravená na espresso kávovare otvorila pri oboch druhoch spomínaných káv cestu ovocným zložkám. Umocnila ich intenzitu a chuť. Pri Štúrovi to boli tóny brusníc a marcipánu s kakaovou dochuťou. Pri Štefánikovi (Etiópii) to bola limetka, ananás, levanduľa a mandle. Čiže, ak uprednostňujete ovocnú chuť, smelo do toho. Espresso je tá správna voľba.

Orieškové tóny vytiahne french press

Keď si na prípravu vyberiete french press, pri espresso zmesi Štúr vyjdú na povrch kakaové tóny s lieskovými orieškami a s marcipánovou dochuťou. Pri pití Štefánika Etiópia si vychutnáte mandľovú chuť, limetku a prenikavú vôňu levandule.

Ľahkosť a jemnosť kávy z filtra

Pri káve z filtra vystúpi na povrch ľahkosť a jemnosť kávových zrniek. Štúr prekvapil marcipánovo – orieškovou chuťou. Štefánik Etiópia citrusovými tónmi a ľahkosťou mandlí.

Ak ste práve dostali chuť na kávu, tešíme sa. Príďte ju ochutnať do našich kaviarní na Kupeckého ulici v Ružinove alebo Alstrovej ulici v Rači. Prípadne sa zastavte v našej predajni na Bajkalskej ulici alebo v školiacom stredisku a showroome na Dúbravskej ceste. K nám to máte blízko, nech už bývate kdekoľvek :).

    Napísať komentár