Alternatívna príprava kávy cez V60

Alternatívna príprava kávy cez V60

Alternatívna príprava kávy cez V60

Alternatívna príprava kávy je v poslednom období veľmi populárna. Napriek tomu sa nájdu Kávoholici, ktorým je tento pojem ešte stále na míle vzdialený. Každý vie, čo je turek a rovnako tak espresso pripravené, či už na plnoautomatickom alebo pákovom kávovare. Pri výraze V60 však mnohí zdvíhajú obočie. Metóda prekvapkávanej kávy je však známa už dlho a špecializované firmy vyrábajú rôzne typy „prekvapkávačov“. Konkrétne V60 pochádza z Japonska a používajú ho v každej druhej kaviarni s výberovou kávou. Je to však skvelá voľba aj na doma.

Add Your Heading Text Here

Už samotný názov prezrádza, že V60 je v tvare „V“ so 60 stupňovým uhlom. Je už len na vás, či sa rozhodnete pre variant plastový, sklený, kovový alebo porcelánový. Zvoliť si môžete tiež veľkosť od 1 do 3 a takisto existujú viaceré možnosti farieb.

Kráľ skla

Alternatívu V60 vyrába spoločnosť Hario. Toto japonské slovo v preklade znamená „kráľ skla“. Zakladateľom firmyje totiž HiromuShibata, ktorý na samom začiatku vyrábal tepluodolné odolné sklené odmerky, skúmavky a iné vybavenie pre chemické laboratória zo skla. Vznik firmy sa datuje do roku 1921.

Lepšia extrakcia vďaka ryhám

V60 má špeciálne zatočené ryhovanie a jeden otvor na konci, kadiaľ preteká vylúhovaná káva. Ryhy slúžia k lepšej extrakcii, priľnutiu filtra a k odvádzaniu vzduchu. V60 je taktiež praktický zakončená, jej spodná časť vyzerá ako podšálka. Vďaka tomu dobre drží na šálke alebo dekantéri, do ktorého potom káva prekvapkáva. Spôsob prípravy kávy v tomto vynáleze je jednoduchý, rýchly a vo výsledku si môžete pripraviť veľmi kvalitnú a čistú kávu.

Presný postup je dôležitý

No a na záver návod na prípravu dobrej kávy cez V60 od nás Kávoholikov

0 g kávy
0 ml vody
0 °C

stredne hrubé mletie

pomer zalievania 1:1:1

Ohrejete si vodu v kanvici na 96°C.

Položte V60 na šálku (dekantér), do ktorej sa bude káva lúhovať.

Do V60 vložte papierový filter a dôkladne ho premyte zohriatou vodou. Zároveň tým zahrejete V60 a šálku pod ňou. Nezabudnite vodu zo šálky vyliať.

V60 so šálkou položte na váhu a zapnite ju. Pre strednú veľkosť 02 V60 použite 20g kávy a 300g vody. Kávu nasypte na namočený filter. Miernym pobúchaním z boku V60 sa pokúste zarovnať kávu vo vnútri. Vynulujte váhu.

Pri použitom pomere 1:1:1, postupne zalejeme krúživým pohybom kávu po 100g vody.

Čas 0:00 100g vody.

Čas 1:00 ďalších 100g vody.

2:00 dolejeme posledných 100g vody.

Výsledný čas prípravy 3:00 – 3:30 minúty. 100%

    Napísať komentár