Cesta kávovníkového zrnka do našej šálky

Cesta kávovníkového zrnka do našej šálky

Cesta kávovníkového zrnka do našej šálky

...alebo prečo na Slovensku nepestujeme kávovníky? Netreba za tým hľadať nič špeciálne, odpoveď je jednoduchá. Vzhľadom na naše klimatické podmienky by sa kávovníkom u nás nedarilo. Kávovníkové kry a stromy totiž potrebujú tropické až subtropické podnebie. Najznámejším kávovníkom na svete je kávovník arabský, ktorý má korene v Etiópii a dnes sa pestuje na celom svete. Samozrejme, v miestach, kde to klimatické podmienky dovoľujú. Okrem neho poznáme tiež kávovník robusta (canephora) a kávovník liberský (liberica). Existujú však ešte desiatky ďalších druhov, no ich hospodársky význam je zanedbateľný. Svetovou veľmocou v pestovaní kávovníkov je Brazília.

Z jedného kávovníka ročne pripravíte v priemere 50 šálok kávy

Kávovníkové kry a stromy sú zelené, s bielymi kvetmi a červenými dužinatými plodmi. Každý v sebe ukrýva dve zelené kávovníkové zrnká. Výška, do ktorej rastliny dorastú sa pri jednotlivých druhoch kávovníkov líši. Zaujímavosťou však je, že z jedného stromu, ktorý môže mať až 12 metrov ročne nazbierate maximálne 2,5 kg bobúľ, z čoho sa spracuje asi pol kilogramu praženej kávy. Tá vystačí na prípravu 40 – 60 šálok kávy.

Kávovník arabský

Kávovník arabský pochádza z horských oblastí Etiópie. Domácou rastlinou je aj v horách Jemenu a na Arabskom poloostrove, odkiaľ pochádza jeho prívlastok. Dorastá do výšky približne okolo 3 metrov. Červené plody obsahujú spravidla dve ploché zelené zrniečka s vrúbkom esovitého tvaru. Hnedú farbu, v akej ich poznáme, získavajú pražením. Chuť nápoja z kávovníkových zrniek arabiky je prevažne ovocná až kyslá, s jemnou dlhou dochuťou. Konečná chuť však závisí od veľkého množstva faktorov. Pôdy, kde ker rastie, nadmorskej výšky, typu praženia, spôsobu skladovania a v neposlednom rade od samotnej prípravy. Káva z arabiky neobsahuje veľké množstvo kofeínu, a teda sa dá vypiť aj vo väčšom množstve. Kávovník arabský má dve základné odrody – Typica a Bourbon. Až ich krížením vznikajú ďalšie. Napríklad Blue Mountain, Cattura, Geisha. Zaujímavosťou je, že kávovník sa šľachtí štepením na pôvodný ker Typica, ktorý má dnes sám problém s rastom. Dnešné prešľachtené druhy totiž nie sú schopné samostatného množenia. Reálne tak hrozí, že nasledujúce generácie už pôvodnú chuť arabského kávovníka Typica a Bourbon neochutnajú.

Kávovník robusta

Kávovník robusta je stromovitá rastlina, ktorá dorastá až do výšky 12 metrov. Pochádza z tropických dažďových lesov povodia rieky Kongo a v porovnaní s arabikou ide o podstatne odolnejší druh kávovníka. Plody obsahujú jedno až dve zrniečka okrúhleho tvaru s rovným vrúbkom. Pestuje sa zväčša v nížinách. Chuť samotnej robusty je horká až príkra, extrémne výrazná a zemitá. Obsahuje niekoľkonásobne viac kofeínu než arabika. Jej povzbudivý účinok je výraznejší a prejaví sa za kratší čas. Ideálna je preto na prebudenie, alebo pred tréningom. Zrnká robusty majú vyššiu odolnosť aj chuťovú stálosť. Sú výborným dochucovadlom k niektorým menej výrazným arabikám. V správnom pomere dodávajú kávovej zmesi orieškovú alebo nugatovú príchuť. S ľahko citrusovou arabikou vyskladáte doslova lahodné tóny.

Kávovník Liberica

Kávovník Liberica dorastá až do výšky 20 metrov. Pochádza z pralesov západnej Afriky, pestuje sa tiež v Strednej a Južnej Amerike. Plody kávovníka Liberica nie sú v Európe rozšírené. Zrnká majú výrazne horkú chuť, zemito – bahnitú, a preto sa používajú väčšinou do kávových zmesí.

Množstvo kofeínu ovplyvňuje aj nadmorská výška

Obsah kofeínu v dužine a v samotnom zrnku závisí aj od nadmorskej výšky, v ktorej sa kávovník pestuje. Kávovník kofeín produkuje ako ochranu pred škodcami, predovšetkým hmyzom. A keďže toho je vo vyššej nadmorskej výške menej ako v nížinách, na obaloch kávy bežne nájdete informáciu, v akej výške bol kávovník pestovaný. Kávovníkový plod z údolia obsahuje viac kofeínu ako ten z hôr.

Čo ste možno nevedeli

Použitý kávový sós sa dá aplikovať ako prírodný prostriedok proti hmyzu a slimákom. Rovnako dobre pôsobí aj ako pohlcovač zápachu v chladničke. Pohár s kávovou usadeninou stačí jednoducho vložiť do chladničky. Ďalšie triky Vám predstavíme v jednom z našich ďalších blogov.

    Napísať komentár