Kávovník arabský pochádza z horských oblastí Etiópie. Domácou rastlinou je aj v horách Jemenu a na Arabskom poloostrove, odkiaľ pochádza jeho prívlastok. Dorastá do výšky približne okolo 3 metrov. Červené plody obsahujú spravidla dve ploché zelené zrniečka s vrúbkom esovitého tvaru. Hnedú farbu, v akej ich poznáme, získavajú pražením. Chuť nápoja z kávovníkových zrniek arabiky je prevažne ovocná až kyslá, s jemnou dlhou dochuťou. Konečná chuť však závisí od veľkého množstva faktorov. Pôdy, kde ker rastie, nadmorskej výšky, typu praženia, spôsobu skladovania a v neposlednom rade od samotnej prípravy. Káva z arabiky neobsahuje veľké množstvo kofeínu, a teda sa dá vypiť aj vo väčšom množstve. Kávovník arabský má dve základné odrody – Typica a Bourbon. Až ich krížením vznikajú ďalšie. Napríklad Blue Mountain, Cattura, Geisha. Zaujímavosťou je, že kávovník sa šľachtí štepením na pôvodný ker Typica, ktorý má dnes sám problém s rastom. Dnešné prešľachtené druhy totiž nie sú schopné samostatného množenia. Reálne tak hrozí, že nasledujúce generácie už pôvodnú chuť arabského kávovníka Typica a Bourbon neochutnajú.
Komentáre :0