1. Pred použitím je potrebné šálku nahriať. Ak náš espresso stroj takúto funkciu nemá, pomôže aj opláchnutie horúcou vodou.
2. Ubezpečte sa, že páka je čistá a suchá. Zvyšky starej kávy by ovplyvnili chuť pripravovaného espressa.
3. Kávu melieme priamo do páky. Ak máte dobre nakalibrovaný mlynček je to bez ďalších starostí. Ak nie, je lepšie použiť váhu. Treba dať pozor na hrúbku mletia, ako aj na dávku, aby ste zabránili nadmernému alebo nedostatočnému extrahovaniu kávy.
4. Jemne pobúchajte rukou po okraji páky, aby sa mletá káva rovnomerne rozložila. Lepšie je však použiť distribútor. Toto je veľmi dôležitý krok, pretože zabezpečí, že v káve nebudete mať žiadne vzduchové bubliny. Prítomnosť vzduchových bublín znamená, že voda bude prúdiť cez namletú kávu konkrétnymi cestami a nie rovnomerne. To znamená, že niektoré časti sa vyextrahujú viac ako iné.
5. Kávu v páke zatlačte tamperom, vytvorte čo najväčší tlak. Cieľom je opäť odstrániť všetky vzduchové bubliny a zabezpečiť, aby bola káva rovnomerne rozdistribuovaná.
6. Pomocou tamperu „vyleštíme“ povrch namletej kávy. Umiestnite tamper na puk a roztočte ho. Vyhladíte tak všetky malé ryhy a zaistíte, aby bol povrch kávy skutočne hladký a rovný.
7. Páku vyklepte a dôkladne očistite, aby v nej neboli žiadne usadeniny.
8. Predtým, ako naspäť vložíte páku do hlavy kávovaru, je potrebnú ju prepláchnuť, prípadne prečistiť kefkou.
9. Páku vložte do hlavy kávovaru a pustite.
10. Po 25 sekundách stroj zastavte, vyberte šálku a vychutnajte si lahodné espresso.
11. Následne vyberte páku z hlavy kávovaru, vyklepte puk kávy do nádoby na to určenej. Opláchnite ju a rovnako tak hlavu kávovaru. Vložte páku naspäť do hlavy, tak, aby bola pripravená na ďalšiu prípravu.
Komentáre :0