Správne pripravené espresso je ako osudová láska

Správne pripravené espresso je ako osudová láska

Správne pripravené espresso je ako osudová láska

Tento malý, no zároveň silný a úžasný nápoj pochádza z 50. rokov z Talianska. Napriek tomu, že sa o to snažili mnohí, doteraz ho nikto neprekonal. Jednoznačne ide o najobľúbenejší nápoj všetkých Kávoholikov. Láska k espressu je jednoducho osudová.

Espresso si nemôžete pomýliť

Krásna krémová pena na povrchu, vysoká niekoľko milimetrov.  Alebo inak povedané crema orieškovo – čokoládovej farby. Mala by byť vždy hladká, bez veľkých bublín a po premiešaní lyžičkou by sa mala vrátiť naspäť. To sú charakteristické znaky espressa, vďaka ktorým si ho nikdy nepomýlite s inak pripravenou kávou.

Od starej kávy zázraky nečakajte

Ak sa vám stane, že espresso má svetlú a veľmi tenkú cremu, je potrebné nájsť príčinu. Väčšinou môže ísť o tri dôvody. Káva, ktorú ste použili, nebola čerstvá ale bola už zvetraná, mali ste nahrubo nastavený mlynček alebo nebolo použité dostatočné množstvo kávy. V prípade, že je na povrchu cremy veľa, môže to byť spôsobené tým, že káva obsahuje robustu, ktorá jej spravidla tvorí viac. Veľmi tmavá crema, ktorá môže mať dokonca mastné škvrny, poukazuje na príliš dlhú extrakciu.

Crema je dôležitá, ale zase preceňovať ju netreba

Crema ako taká, bola veľa rokov preceňovaná a hovorilo sa, že čím viac jej je, tým lepšia káva. Avšak ochutnali ste niekedy samotnú cremu? Faktom je, že gurmánsky zážitok to práve nie je.  Je štipľavo kyslá a ľahko horká, pretože je tvorená oxidom uhličitým.

Silná, intenzívna a príjemná

Taká by mala byť vôňa každého jedného správne pripraveného espressa. Ak ste Kávoholik, zacítiť môžete aj vôňu čokolády, karamelu, orieškov, ovocia či kvetov. Pozor však na slabú alebo dokonca nepríjemnú arómu. Príčina môže byť v zle nastavenom mlynčeku, v starej káve alebo nevyčistenom kávovare či mlynčeku.

Rozmanitosť tónov a chutí v tele espressa

Najdôležitejšou časťou espressa je jeho telo. Zacítiť v ňom môžete rozmanité tóny a rôzne chute. Sú však výsostne individuálnou záležitosťou a záleží na odrode, spôsobe spracovania zrna, ako aj na stupni praženia, či samotnej príprave. Pravdou však je, že to, aby ste v káve rozmanitosť chutí vedeli skutočne rozpoznať, vyžaduje tréning.

Teplota vody je dôležitá

Voda na akúkoľvek kávu nesmie byť príliš horúca, pretože by espresso prepálila. Správna teplota na hlave sa pohybuje medzi 90 - 96°C.

Espresso ako základ ďalších obľúbených nápojov

Každý správny Kávoholik vie, že espresso nie je nápoj iba sám o sebe. Je tiež základom obľúbených nápojov ako sú latte, cappuccino, americano, flat white a množstva ďalších. Poďme si ale rozobrať samotnú prípravu klasického 30 ml espressa. Samozrejme, základom je kvalitný stroj a mlynček. Bez nich sa nezaobídeme. Pri príprave musíme poznať gramáž vstupnej suroviny, množstvo vody, čas extrakcie a konečný objem. Všetky tieto faktory spolu súvisia.  Všeobecný čas extrakcie je 25 sekúnd. Gramáž vstupnej suroviny sa bude líšiť v závislosti od veľkosti vašej misky v páke, pravdepodobne budete používať 8 – 10 g na jednu dávku.  Výsledkom bude zvyčajne 25 – 35 ml nápoja, čo by malo byť pri týchto parametroch ľahko dosiahnuteľné.  Treba však zdôrazniť,  že ide o flexibilné pokyny, nie o striktné pravidlá. Každá káva je iná. Niektoré budú chutiť lepšie s krátkou dobou extrakcie, iné s trochu dlhšou. Parametre tiež ovplyvnia profil praženia a hrúbka mletia.

Postup prípravy espresa:

1. Pred použitím je potrebné šálku nahriať. Ak náš espresso stroj takúto funkciu nemá, pomôže aj opláchnutie horúcou vodou.

2. Ubezpečte sa, že páka je čistá a suchá. Zvyšky starej kávy by ovplyvnili chuť pripravovaného espressa.

3. Kávu melieme priamo do páky. Ak máte dobre nakalibrovaný mlynček je to bez ďalších starostí. Ak nie, je lepšie použiť váhu. Treba dať pozor na hrúbku mletia, ako aj na dávku, aby ste zabránili nadmernému alebo nedostatočnému extrahovaniu kávy.

4. Jemne pobúchajte rukou po okraji páky, aby sa mletá káva rovnomerne rozložila. Lepšie je však použiť distribútor. Toto je veľmi dôležitý krok, pretože zabezpečí, že v káve nebudete mať žiadne vzduchové bubliny. Prítomnosť vzduchových bublín znamená, že voda bude prúdiť cez namletú kávu konkrétnymi cestami a nie rovnomerne. To znamená, že niektoré časti sa vyextrahujú viac ako iné.

5. Kávu v páke zatlačte tamperom, vytvorte čo najväčší tlak. Cieľom je opäť odstrániť všetky vzduchové bubliny a zabezpečiť, aby bola káva rovnomerne rozdistribuovaná.

6.  Pomocou tamperu „vyleštíme“ povrch namletej kávy. Umiestnite tamper na puk a roztočte ho. Vyhladíte tak všetky malé ryhy a zaistíte, aby bol povrch kávy skutočne hladký a rovný.

7. Páku vyklepte a dôkladne očistite, aby v nej neboli žiadne usadeniny.

8. Predtým, ako naspäť vložíte páku do hlavy  kávovaru, je potrebnú ju prepláchnuť, prípadne prečistiť kefkou.

9. Páku vložte do hlavy kávovaru a pustite.

10. Po 25 sekundách stroj zastavte, vyberte šálku a vychutnajte si lahodné espresso.

11. Následne vyberte páku z hlavy kávovaru, vyklepte puk kávy do nádoby na to určenej. Opláchnite ju a rovnako tak hlavu kávovaru. Vložte páku naspäť do hlavy, tak, aby bola  pripravená na ďalšiu prípravu.

    Napísať komentár