Káva a umenie k sebe patria, latte art je toho jasným dôkazom

Káva a umenie k sebe patria, latte art je toho jasným dôkazom

Káva a umenie k sebe patria, latte art je toho jasným dôkazom

Táto nádherná, no zároveň aj zábavná technika, ponúka neskutočne veľa možností na zdobenie vášho cappuccina alebo caffe latte. Latte art objavili samotní baristi a vo svete je známe už niekoľko desaťročí. U nás je to kratšie, no v poslednej dobe je táto technika „mliečneho umenia“ stále viac populárnejšia.

Chce to tréning

Trénovať, trénovať, trénovať. To je jediný spôsob, ako sa môžete doslova prekresliť k dokonalému umeniu. Kým sa naučíte kresliť symetrické obrázky, miniete niekoľko litrov mlieka a kilá kávy. Výsledok ale bude stáť za to. Každým pripraveným cappuccinom budete zručnejší a budete sa zlepšovať.

Dokonalé espresso s cremou je základ

Základom pre latte art je dokonalé espresso. Ak píšem, že dokonalé, myslím tým s hustou a tmavou cremou na povrchu. Baristi často používajú dvojité espresso, aby dosiahli lepší kontrast.

Dôležitá je aj tryska

Veľmi dôležitá je a aj sila trysky a taktiež jej koncovka. Výkonnosť trysky ovplyvní teplotu a s ňou súvisiaci tlak v bojleri. Ideálny tlak pre speňovanie mlieka je 1 – 1,1 baru. Koniec trysky môže mať rôzny tvar, počet a veľkosť dierok. U väčších a drahších kávovarov sa dajú aj vymeniť. S tryskou, ktorá má koniec s väčšími dierkami, napeníme mlieko rýchlejšie a často aj s veľkými bublinkami. Naopak, s menšími dierkami a väčším počtom, napeníme mlieko jemnejšie a pomalšie.

Mlieko musíme správne napeniť

Správne napenené mlieko musí mať krémovú konzistenciu a teplotu okolo 60 stupňov Celzia. Pri penení je dôležitý správny uhol náklonu a držania konvičky a tiež ponor trysky. Čím jemnejšiu penu dokážeme urobiť, tým lepšie nám kreslenie pôjde.

Výsledný obrázok ovplyvnia aj šálky

Tvar a veľkosť šálky ovplyvnia výsledný obrázok. Ak chceme skutočne umelecký výsledok, šírka šálok by mala byť čo najširšia. Do šálok na caffe latte sa vojdú aj dve – tri rozetky a kombinované zložitejšie obrázky.

Konvičky s ostrejšou výpusťou

Vo všeobecnosti platí, že čím ostrejšia výpusť, tým zložitejší obrázok dokážeme nakresliť. Konvičky s oblou výpusťou sú vhodné na jednoduchšie tvary, akými sú srdiečka alebo jabĺčka. Kľúčom k správnemu latte art je taktiež neustále miešanie napeneného mlieka a v jeho prelievaní z konvičky do konvičky.

Na začiatku to môžete skúsiť aj so šálkou položenou na stole

Na akýkoľvek obrázok začnite mlieko pomaly nalievať z výšky 5 cm tak, aby ste mali čo najviac hnedého priestoru na kreslenie. Prúd napeneného mlieka, ktorý tečie z výšky, sa musí dostať pod cremu espressa. Akonáhle budete mať plnú polovicu šálky, opriete konvičku o šálku, konvičku nakloníte a tým do nej dostanete mliečnu penu. Nakláňanie je jeden z najťažších pohybov pri latte art. Začiatočníkom odporúčam, aby si nechali pri nalievaní mlieka do espressa šálku opretú o stôl. Sústredíte sa tak najmä na techniku nalievania mlieka. Pokročilejší baristi už držia šálku v ruku, čo je oveľa zložitejšie.

    Napísať komentár