Fakty a mýty o koncentrácii kofeínu

Fakty a mýty o koncentrácii kofeínu

Fakty a mýty o koncentrácii kofeínu

Zaujímalo nás totiž aká je koncentrácia kofeínu v šálke ristretta, espressa, a aký veľký rozdiel je z tohto hľadiska medzi arabikou, robustou a zmesou. Keďže sme chceli priniesť skutočne relevantné výsledky, prizvali sme si k sebe odborníkov zo Slovenskej akadémie vied Mgr. Petru Chaľovú a spoločnosti Certipo spol. s r. o. Ing Jaroslava Gabu, PhD.

Vstupné dáta

Pokus sme robili so 100 % arabikou Štefánik/chute sveta – Brazília, 100 % robustou Bátorička/hriešna vitalita a zmesou Štúr/mentálna obnova (80% arabika a 20% robusta). Na prípravu sme vždy použili 8 g kávy.

V ristrette je kofeínu menej

Áno je to fakt. Nie je to však spôsobené tým, že kofeín sa z kávy začne vyplavovať až po určitom čase, ako sa bežne „hovorí“. Dôvodom je jednoducho menší objem nápoja. Výsledok ukázal, že kým v šálke ristretta je v priemere 30,3 mg kofeínu, v espresse je to viac ako dvojnásobok 66,4 mg. Ak to ďalej rozoberieme na „drobné“, tak v ristrette s objemom 5,5 ml arabiky je 12,9 mg kofeínu, v robuste o objeme 7 ml je to 33,8 mg a v konkrétnej zmesi Štúr s objemom 10 ml je to 44 mg.

Viac ako dvojnásobok kofeínu v robuste

To, že robusta obsahuje viac kofeínu ako arabika nie je nič nové. Pozreli sme sa ale na konkrétne čísla. Kým v šálke ristretta z arabiky sme ho namerali 12,9 mg, v robuste to bolo takmer trikrát viac, konkrétne 33,8 mg. V espresse z arabiky bol obsah kofeínu 48,8 mg, pričom v robuste to bolo až 90,1 mg.

Ak to teda zhrnieme, ak chcete šálkou kávy dostať do tela čo najmenej kofeínu, jednoznačte zvoľte ristretto alebo espresso pripravené zo 100 % arabiky. Nájdete ich v rade kávy Štefánik/chute sveta, kde ich je až 13 druhov https://kavoholik.sk/125-arabika-100 . Naopak, ak chcete maximálnu dávku kofeínu, jednoznačne voľte 100 % robustu. V našej ponuke ju nájdete pod názvom Bátorička/hriešna vitalita https://kavoholik.sk/126-robusta-100. A ak hľadáte niečo medzi tým, doprajte si mentálnu obnovu v podobe lahodnej zmesi Štúr alebo niektorú ďalšiu z našich starostlivo namiešaných zmesí https://kavoholik.sk/124-espresso-zmesi.

    Napísať komentár