Nesmrteľná Bialetti Moka

Nesmrteľná Bialetti Moka

Jednoduchá príprava

Použite Bialetti Moka je v princípe veľmi jednoduché a výsledok do istej miery podobný espressu. Teplá voda zo spodnej časti konvičky priviera pod tlakom cez sitko do hornej časti. Tlak, ktorý počas extrakcie nádoba vytvára, môže mať až 1,5 baru. Záleží od hrúbky namletej kávy, ktorá tvorí vriacej vode odpor. Čím je mletie jemnejšie, tím vyšší tlak sa vytvorí a výsledná káva má o to intenzívnejšiu a horkejšiu chuť. Na rozdiel od pravého espressa však moka netvorí cremu.

Ideálne pre nenáročných

Nespornou výhodou moka konvičky je cena, konštrukčná jednoduchosť a veľmi nenáročná obsluha. Preto si aj viac ako sto rokov od svojho vzniku drží svojich priaznivcov. Keď sa s ňou naučíte pracovať, výsledkom bude káva pripravená za pár minút, navyše s prenikavou a plnou chuťou. Nevýhodu má asi len jednu, keď neustriehnete bod varu, kávu môže prepáliť a nápoj bude veľmi horký, ale keď sa s ňou človek zžije, tak aj toto je prijateľná alternatíva.

Ako na to:

1. horúcu vodu nalejeme do spodnej časti konvice

2. založíme sitko

3. nasypeme nahrubo zomletú kávu, najlepšie v pomere 10 g na 1 dl vody pre plnú chuť, 6 g na jemnú chuť nápoja

4. zľahka zarovnávame kávu v sitku, príliš netlačíme

5. zostavu položíme na rozohriaty sporák

6. keď káva začne „bublať“, odstavíme ju

7. počkáme, kým sa prefiltruje celý obsah a môžeme servírovať. Najlepšie do teplých šálok, aby sme nápoj udržali čo najdlhšie teplý.

    Napísať komentár