Nie každý pestovateľ si certifikát BIO môže dovoliť

Nie každý pestovateľ si certifikát BIO môže dovoliť

Nie každý pestovateľ si certifikát BIO môže dovoliť

Už samotný nákup zelenej BIO kávy je v porovnaní s bežnými kávami výrazne drahší. Pri pestovaní kávy sa bežne používajú umelé hnojivá, pesticídy, herbicídy, insekticídy ale aj fungicídy. Aj samotní pestovatelia si uvedomujú negatívny vplyv, ktorý má takto vypestovaná káva, na ľudský organizmus a v neposlednom rade aj samotnú prírodu. A preto hľadajú nové možnosti.

Bez chémie

Prvým krokom k tomu, aby sme kávu mohli nazývať BIO je, že musí pochádzať z plantáží, kde sa vôbec nepoužívajú umelé hnojivá ani žiadne iné chemické prípravky. Kávovníkové kríky musia byť hnojené výhradne prírodným hnojivom, čiže trusom alebo kvalitným kompostom. Namiesto chemických pesticíd je možné používať len tie prírodné, ako napríklad cesnak chilli papričky či tabak. V poslednej dobe sú však už aj oni predmetom polemiky. Preto pestovatelia a odborníci hľadajú aj nové možnosti ako kávovníky pestovať. Pri BIO káve zároveň pochopiteľne, nie je prípustná žiadna genetická úprava.

Jednoznačne zdravšia

BIO káva je jednoznačne zdravšia a najmä bohatšia na prospešné antioxidanty. Neznamená to však, že bude aj chutnejšia. Ako sme už v predchádzajúcich článkoch spomínali, chuť ovplyvňuje veľa faktorov ako napríklad nadmorská výška, kvalita pôdy, zber, čerstvosť, skladovanie, praženie, mletie a v neposlednom rade samotná príprava. Označenie BIO, EKO alebo ORGANICKÁ je zárukou toho, že bola vypestovaná bez podpory chemických látok.

Nie každý si môže dovoliť certifikát

Ak však vyššie uvedené označenia na obale nenájdete neznamená to automaticky, že kávovníkové zrná boli vypestované nezodpovedne k prírode. Certifikácia pre BIO pestovateľa je totiž spojená s finančnými nákladmi a samozrejme aj byrokraciou. Treba ju obnovovať každý rok a len samotný poplatok je v sume od 500 do 2500 eur, čo samozrejme môže byť pre malých farmárov cenovo nedostupné. Navyše niektoré plantáže sa dokonca vôbec nesmú hnojiť. Kávy ako Hawaii Kona alebo Jamaica Blue Mountain vyžívajú výlučne len špecifické vlastnosti pôdy. Taktiež kávy vypestované vo vyššej nadmorskej výške sú pestované bez pesticídov, pretože tam farmári problémy s hmyzom prirodzene ani riešiť nemusia.

Pre BIO potrebujete všetko 2x

Pri samotnom pražení organickej kávy, pre ktorý tiež potrebujete príslušnú certifikáciu sa musí táto káva pražiť na pražičke vyhradenej len na BIO kávu. Dôvodom je, aby sa neovplyvnila kvalita výslednej zmesi. A z toho tiež vyplýva, že na takúto kávu by sme mali mať vyhradený aj samostatný mlynček.

    Napísať komentár