Postupne sa presúvame k viac a viac “funky” kávam. Sedem bodov si vybojovali dve kávy od renomovaného kolumbijskeho farmára Jaira Arcilu. Jairo je jedným z popredných experimentátorov v oblasti spracovania kávy spolu s ovocím. Takisto, ako v prípade Oscara Hernandéza, nájdete v portfóliu pražiarne Kávoholik dve rôzne kávy aj od Jaira Arcilu. Obe kávy sú odrody Castillo vypestované na farme Santa Monica. To, čím sa líšia, je spôsob spracovania. V oboch prípadoch sú zrná spracované honey metódou, po ktorej nasleduje macerácia spolu s vínnymi kvasinkami a ovocím. Prvá z káv je macerovaná spolu s jahodami a druhá s broskyňami.
Ovocie je v káve jednoznačne cítiť už po otvorení balíčka. Aróma je fakt okúzľujúca. Káva macerovaná s jahodami pripomína vo vôni aj chuti zrelé jahody spolu so sladkou mliečnou čokoládou. Mne vyčarovala spomienky na jahodové fondue. Broskyňová macerácia vyvoláva naopak ľahší “čajovejší” dojem. Káva má ľahšie telo a za tepla a studena pripomína svieži ovocný ľadový čaj. Obe kávy sú extrémne zapamätateľné. Aj niekoľko dní po tom, čo som kávy degustoval, som sa prichytil pri tom, ako sa mi v mysli vybavujú ich vône a chute.
Komentáre :0