Degustačný set Kávoholik

Degustačný set Kávoholik

Degustačný set Kávoholik

Desať nebezpečne dobrých vzoriek

Pozor, tento článok nie je pre slabé povahy! Dokumentuje silný kávový zážitok, po ktorom sa z každého kávičkára či kávomilca stane poriadny kávoholik. Degustačný set Kávoholik na filter totiž obsahuje samé dobroty. Rozpoviem vám viac.

Všetko sa to začalo veľmi nevinne. Zazvonil telefón. “Mám pre vás balík”, hovorí kuriér. Priniesol dva degustačné sety od slovenskej pražiarne Kávoholik. To neznie nijako nezvyčajne. Nezvyčajný a výnimočný je ich obsah.

Degustačný set Kávoholik obsahuje deväť výberových káv pražených na filter a jednu vzorku cascary. Na eshope kavoholik.sk si ho viete zakúpiť za 39,60€. Zľavový kód BLOGOKAVE10 na tento set nefunguje, pretože jeho cena je nastavená extrémne nízko. Pri ostatných kávach už kódik využiť viete a smelo tak spravte.

Po otvorení setu si ako prvú všímam prehľadnú tabuľku s najdôležitejšími informáciami o jednotlivých kávach a cascare. Výborne vyriešené.

Prečo však hovorím o silnom kávovom zážitku? Prirovnal by som to k hudobnému festivalu s nesmierne nadupaným line-upom. Alebo k futbalovému tímu, v ktorom by na každom poste hrali len tí najlepší hráči na svete. Každá káva v sete je akýmsi headlinerom festivalu alebo Cristianom Ronaldom futbalového tímu. Ide o vzorky jedinečných a chuťovo charakteristických káv spracovaných prevažne modernými experimentálnymi metódami.

Kávoholik ich predáva aj jednotlivo, no ja som mal možnosť si zasurfovať na “funky” vlnách celého ochutnávkového setu. A bola to jazda. Poďme si postupne predstaviť jednotlivé zrná a je už len na vás, či sa pustíte do setu ako celku, alebo vyskúšate len niektorú z káv z portfólia platformy Kávoholik.

Jednotlivé kávy by som najradšej predstavil na škále, ktorá by odrážala jedinečnosť, zábavnosť alebo zaujímavosť chutí a vôní, ktoré ponúkajú. Zhrňme to a nazvime to zábavne “funky faktorom”.

Etiópia Hamasho – “funky faktor” 1/10

Jedna z desať? Je to zlá káva? Ani náhodou! Etiópia Hamasho je veľmi príjemnou naturálnou Etiópiou. Je čistá a ovocná. V chuti najviac pocítite zrelé jahody a citrusové ovocie s príjemnou čajovou dochuťou. Nízky “funky faktor” v preklade znamená, že Etiópia Hamasho je perfektnou každodennou kávou. Chute sú vyrovnané a čisté. To určite neomrzí. Hamasho je zmesou lokálnych etiópskych odrôd vypestovaných v nadmorskej výške až 2360 metrov nad morom. Výsledkom je komplexná a ovocná káva, ktorú nebudete vedieť prestať piť.

Kolumbie od farmára Oscara Hernandéza – “funky faktor” 5/10

Kávoholik nám prináša hneď dve odlišné kávy od rovnakého farmára a z jednej a tej istej farmy Los Nogales. Obe kávy spracoval Oscar metódou premytej fermentácie. Líšia sa však v jednej zásadnej vlastnosti – odrode. Prvú z káv tvoria zrná odrody Typica, zatiaľ čo druhú zrná odrody Yellow Colombia. Obom kávam som udelil päť bodov na “funky faktor” stupnici. Prečo? Vďaka veľmi dobre trafenej fermentácii sú obe kávy krásne sladké a zaujímavé.

Na druhej strane fermentácia nepreráža všetko, čo kávy ponúkajú a výsledok je veľmi vyvážený. Pri odrode Typica v chuti dominovali banány a čokoláda. Káva vo výsledku pripomínala banány v čokoláde. V prípade kávy odrody Yellow Colombia prevládali lesné jahody a černice. Yellow Colombia pôsobila o čosi šťavnatejšie a ovocnejšie. Osobne sú tieto dve kávy mojimi favoritmi. Ak ste na tom podobne ako ja a preferujete chuťovo nadupané kávy s plným telom a primeranou fermentáciou, tak si na kávach od Oscara Hernandéza zgustnete.

Kolumbia La Floresta – “funky faktor” 6/10

Z farmy La Floresta k nám Kávoholik priniesol veľmi zaujímavé červené víno. Pardon, kávu. Nemôžem si však pomôcť. V La Floreste je veľmi čisto a jasne cítiť chute červeného vína. Postupným chladnutím sa v káve prejavia okrem vína aj tropické ovocné tóny zrelého a sladkého ananásu. Víno je však to, čo vám bude po dopití šálky tejto zaujímavej naturálnej Kolumbie rezonovať v mysli. Káva je plná chutí. La Florestu odporúčam vyskúšať aj v ľadovej verzii. Na ľade chutí ako dobre vychladené šumivé víno.

Ovocné macerácie z Kolumbie od farmára Jaira Arcilu – “funky faktor” 7/10

Postupne sa presúvame k viac a viac “funky” kávam. Sedem bodov si vybojovali dve kávy od renomovaného kolumbijskeho farmára Jaira Arcilu. Jairo je jedným z popredných experimentátorov v oblasti spracovania kávy spolu s ovocím. Takisto, ako v prípade Oscara Hernandéza, nájdete v portfóliu pražiarne Kávoholik dve rôzne kávy aj od Jaira Arcilu. Obe kávy sú odrody Castillo vypestované na farme Santa Monica. To, čím sa líšia, je spôsob spracovania. V oboch prípadoch sú zrná spracované honey metódou, po ktorej nasleduje macerácia spolu s vínnymi kvasinkami a ovocím. Prvá z káv je macerovaná spolu s jahodami a druhá s broskyňami.

Ovocie je v káve jednoznačne cítiť už po otvorení balíčka. Aróma je fakt okúzľujúca. Káva macerovaná s jahodami pripomína vo vôni aj chuti zrelé jahody spolu so sladkou mliečnou čokoládou. Mne vyčarovala spomienky na jahodové fondue. Broskyňová macerácia vyvoláva naopak ľahší “čajovejší” dojem. Káva má ľahšie telo a za tepla a studena pripomína svieži ovocný ľadový čaj. Obe kávy sú extrémne zapamätateľné. Aj niekoľko dní po tom, čo som kávy degustoval, som sa prichytil pri tom, ako sa mi v mysli vybavujú ich vône a chute.

Fermentované pecky z Panamy a Kostariky: Panama Drima Zede, Panama Kambera a Kostarika Francisco Molina – “funky faktor” 10/10

Ako posledné si predstavme tie najšialenejšie a najdivokejšie kávy z portfólia Kávoholika.

Panama Kambera a Drima Zede

Ako už je u Kávoholika zvykom, obidve panamské kávy pochádzajú z rovnakej farmy – Ninety Plus Candela Estates. Z toho je pravdepodobne jasné, že sa jedná o kávy s vysokým SCA cuppingovým skóre. Drima Zede sa skladá z etiópskych odrôd Heirloom a vyslúžila si SCA skóre 91. Kambera predstavuje odrodu Gesha a dosiahla neuveriteľných 93 bodov. Očakávajte teda tú najvyššiu kvalitu. Obe kávy sú spracované anaeróbnou fermentáciou a sú jednoducho šialené. Nie je to nič, s čím sa človek dostáva bežne do kontaktu. Kambera aj Drima Zede sú extrémne aromatické a chuťovo výrazné kávy.

Pri obidvoch kávach som využíval pre mňa pomerne netradičné recepty. Recepty sa zakladali na vyššom pomere použitej vody k vstupnej dávke kávy (1:18) a nižšej teplote extrakcie (85 stupňov Celzia). Drima Zede v chuti najviac pripomína sušené ovocie (najmä marhule a slivky) doplnené o krásnu klinčekovú korenistosť. Drima Zede vo mne navodila akýsi sviatočný, vianočný pocit a na chvíľu som sa prestal v horúčavách potiť. Od Kambery neočakávajte nič iné ako to, že sa zahryznete do sladkého višňovo-čokoládového dezertu. Chladnutím do popredia vystúpi štipka alkoholového “feelingu”, ktorý dezert pretransformuje na višňové pralinky. Jednoducho bomba. Ak chcete vyskúšať niečo fakt netradičné a jedinečné, tak si doprajte panamské kávy z Ninety Plus Gesha Estates.

Kostarika Francisco Molina

Kostarika Francisco Molina má síce trošku nižšie SCA skóre ako spomínané Panamy, no je rovnako uletená. Odrody Catuai a Amarillo totižto prešli tepelnou fermentáciou, ktorá narobila divy. Vo vôni kávy som silno pociťoval zrelé slivky. V chuti naopak pomaranč a pomarančovú kôru spolu so zrelým ananásom. Ovocie doplnila cukríková sladkosť pripomínajúca gumové medvedíky. Znie to riadne funky, že?

Cascara – Kostarika

Portfólio uzavrime cascarou z Kostariky. Cascara pochádza z farmy Las Lajas, z ktorej som v poslednej dobe ochutnal niekoľko skvelých káv. A inak to nie je ani v prípade ich cascary. S kľudným svedomím môžem povedať, že je to jedna z najlepších cascar, aké som doposiaľ pil. Výluh je plný florálnych chutí (ruža, jazmín) a ovocnosti pripomínajúcej ríbezle a černice. Dochuť je krásne sladká, pripomínajúca melasu. Odporúčam vyskúšať prípravu cascarového sirupu alebo cascarového cold brew.

Recepty:

Na záver by som sa s vami rád podelil o recepty, ktoré sa mi pri jednotlivých kávach osvedčili.

Funky faktor 1/10 recept
  • V60
  • 16 g —> 240 ml (94*C)
  • 24 klikov na mlynčeku Comandante (stredne hrubé mletie)
  • 0:00 – 0:30 70 ml
  • 0:30 – 1:00 50 ml
  • 1:00 – 1:45 120 ml
  • finálny čas extrakcie – 2:40
Funky faktor 5 a 6 a 7/10 recept
  • V60
  • 15 g —> 250 ml (92*C)
  • 17-18 klikov na mlynčeku Comandante (stredne jemné až stredne hrubé mletie)
  • 0:00 – 0:30 50 ml
  • 0:30 – 1:00 50 ml
  • 1:00 – 1:45 150 ml
  • finálny čas extrakcie – cca 2:30
  • V60
  • 12 g —> 220 ml (85*C)
  • 17-18 klikov na mlynčeku Comandante (stredne jemné až stredne hrubé mletie)
  • 0:00 – 0:30 40 ml
  • 0:30 – 1:00 40 ml
  • 1:00 – 1:45 140 ml
  • finálny čas extrakcie – cca 2:20

Na eshope kavoholik.sk nájdete aj iný degustačný set Kávoholik leto. V ňom sú štyri výberové kávy a dve cascary.
Tento vás vyjde na 24€.

Prevzaté z webu blogokave.sk autor článku Filip Lörinc

    Napísať komentár