Slivková Juicy Berries

Slivková Juicy Berries

Slivková Juicy Berries od Kávoholika: Káva, ktorá nechutí ako káva

Položím vám otázku: Chuť ktorej kávy ste si doteraz zapamätali najviac? Práve táto otázka mi prechádzala rozumom pri popíjaní kolumbijskej novinky z pražiarne Kávoholik. S úsmevom som si sŕkal a dookola som si vravel jednu vec: “Najviac si pamätám kávy, ktoré nechutia ako káva.” Kolumbia Juicy Berries z pražiarne Kávohlik je presne taká.

Skúste sa vžiť do mojej kože. Do rúk dostávate balíček kávy s názvom Juicy Berries (v preklade Šťavnaté bobule). V momente, kedy ho otvoríte, vás ovalí celkom jasná slivková vôňa. Netrpezlivo vážite presnú hmotnosť zrniek (15 gramov), ktoré hneď na to sypete do mlynčeka. Meliete najrýchlejšie, ako sa len dá, aby ste udržali slinu, ktorá vám steká po krajíčku úst (majiteľom elektrických mlynčekov ticho závidím). Okrem sliviek sa vo vôni objavuje už aj červené hrozno so sladkým medovým podtónom. Namletú kávu chcete rýchlo nasypať do drippra, no ešte raz si musíte pričuchnúť. Ach…

Prečo Juicy Berries?

Kávoholici napražili Juicy Berries tak, aby sa káva hodila hlavne na filter. Preto rýchlo vyťahujete svoju “véšesťdesiatku” (dripper Hario V60), premývate papierový filter a už aj do neho sypete mletú kávu.

Juicy Berries je blend niekoľkých odrôd arabiky z farmy San Adolfo. Zozbierané čerešne boli spracované metódou anaeróbnej fermentácie, počas ktorej bolo ku káve pridané čerstvé ovocie. To sa vo výslednom produkte zreteľne a jasne odrazilo.

Po tom, čo ste si dočítali základné informácie o Juicy Berries, premýšľate, aký prístup zvoliť. Ovocné macerácie sú často extrémne chuťovo výrazné. Z Juicy Berries chcete tentokrát vytiahnuť čo najčistejšiu a najvyváženejšiu ovocnú šťavu. Volíte teda nižšiu teplotu extrakcie (85 stupňov Celzia) a mierne kratší celkový čas extrakcie (2:15) s cieľom dosiahnuť vyššiu ovocnosť a chuťovú čistotu.

Slivky a hrozno v dekantéri

Po tom, čo ste si postup a recept premysleli, nalievate jeden nálev za druhým. Popri nalievaní sa znovu pristihnete pri tom, ako sa neviete nabažiť krásnej slivkovej vône, ktorá sa šíri všade naokolo.

Prezradím, že mne káva najviac chutila pri použití troch jednoduchých nálevov. Prvé dva nálevy boli menšie 40-mililitrové a krúživé. Každý nálev nechajte stáť približne 30 sekúnd, a potom nalejte ďalší. Tretí, a teda posledný nálev je najväčší. 140 mililitrov vody nalievajte pomaly, krúživo a rovnomerne. Nalievajte po dobu 30 sekúnd, dripprom na konci trochu zamiešajte a čakajte.

Celkový čas extrakcie by mal predstavovať cca dve minúty a dvadsať sekúnd. Po tom čo z filtračného papiera vypadne posledná kvapka, skontrolujte, čo vám to v skutočnosti prekvapkalo do dekantéra. Nebudete veriť, ale v mojom dekantéri sa ocitli čerstvé slivky a červené hrozno. Myslíte si, že si vymýšľam? Ubezpečujem vás, že určite nie.

Koniec všetkej srandy

Teraz smrteľne vážne. Filtrovanú kávu nalievate do šálky a vravíte si: “Ten Filip mal pravdu!” V káve sú skutočne cítiť slivky a červené hrozno. Za horúca cítite hlavne slivky, ktoré dokonca veľmi jemne pripomínajú slivovicu. Chladnutím sa chuť sliviek a hrozna vyrovná.

Za tepla je káva výrazne sladká, slivky a hrozno sú pekne zrelé. Za studena sa v káve výrazne zvýši acidita, čo evokuje menej dozreté a tvrdšie slivky a rovnako menej zrelé hrozno. Keď preferujete vyššiu sladkosť a nižšiu aciditu, odporúčam zvýšiť teplotu vody použitú pri extrakcii. Zmenou teploty vody môžete jemne doladiť recept podľa vášho gusta.

Tip: Filter roast Juicy Berries odporúčam vyskúšať aj ako espresso. Odporúčam využiť vyšší čas extrakcie i vyššiu teplotu extrakcie. Na espresse sa tak Juicy Berries zmenia na Explosive Berries. V ústach zažijete explóziu sliviek a červeného hrozna doplnenú o mliečnu čokoládu.

Recept na Juicy Berries

Keď ste sa dostatočne vžili do tejto uletenej kávovej situácie, pravdepodobne oceníte v jednoduchosti spracovaný a spísaný recept na prípravu. Tu ho teda máte:

Recept V60:

  • 15 g —> 220 ml (85*C)
  • 18 klikov na mlynčeku Comandante (o čosi jemnejšie ako ste na V60 zvyknutí)
  • 0:00 – 0:30 40 ml
  • 0:30 – 1:00 40 ml
  • 1:00 – 1:30 140 ml
  • finálny čas extrakcie – cca 2:15

Prevzaté z webu blogokave.sk autor článku Filip Lörinc