Gesha Intense od Kávoholika

Gesha Intense od Kávoholika

Gesha Intense od Kávoholika

Doposiaľ najväčšia bomba tohtoročných recenzií

Kávoholik patrí medzi pražiarne, ktoré majú odvahu pridávať do ponuky aj drahšie a doslova luxusné kúsky. Medzi také patrí aj Gesha Intense od kolumbijského spracovateľa Edwina Noreñu. Na balíček takejto kávy upraženej na filter sme si teraz posvietili v rámci recenzií Blogu o káve.

Gesha alebo geisha je považovaná za chuťovo najkvalitnejšiu odrodu kávy na svete. Jej finálna kvalita však závisí od mnohých rôznych faktorov a nie z každej geshe človek odpadne. Ide aj o konkrétny kultivar, prípadne o spôsob spracovania. Kúpa geshe teda sama o sebe nemusí byť zárukou famózneho kávového zážitku. Gesha Intense od Kávoholika nás však oslovila. Poďte zistiť viac.

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Priebežné poradie všetkých doposiaľ hodnotených káv nájdete v menu ako RECENZIE KÁV. Skúste ochutnať niečo z horných poschodí, lebo tam niekde sa nachádza pravá kávová zábava. Pripravili sme pre vás aj zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.

Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 24/25

Zrná

Od farmára Edwina Noreñu k nám Kávoholik okrem melónovej kávy priniesol ešte jeden zaujímavý počin. Je ním azda najdrahšia odroda kávovníka – Gesha. Zrná v balíku sú uniformné, bez defektov, napražené rovnomerne – na filter.

Aróma

Vôňa tejto kávy je pravdepodobne veľmi ovplyvnená experimentálnym spracovaním, ktorým si prešla. Black Honey CM (Carbonic Maceration) Mossto znie zložito a presne taká je aj aróma. Nachádzame v nej kvetiny, citrónovú trávu, citrusovú kôru ale zároveň aj jemnú bylinnosť. Káva vonia veľmi charakteristicky. S takouto arómou sme sa stretli doposiaľ len niekoľkokrát.

Cupping

Cupping kávy by sa dal prirovnať k jednej veľkej kávovej vlne, na ktorej sme si sakra dobre zasurfovali. Chute kávy sa vyvíjali a prakticky na každom teplotnom stupni sme objavovali nové a nové chuťové prvky. Za horúca sme v káve pociťovali akúsi jemnú paradajkovosť spolu s bazalkou. Možno to znie zvláštne, ale v miske to rozhodne funguje.

Chladnutím sa tieto “zeleninové” tóny menili na veľmi výraznú citrónovú trávu a kvetiny. Za tepla káva dominovala florálnosť a sladkosť. Za studena sa k citrónovej tráve pridali limetky vo forme limetkovej kôry a citrusovej acidity. Chute a aromatika kávy sú výrazné, no napriek tomu čisté a jasné. Telo kávy je ľahké až stredne ťažké a dochuť kvetinovo-medová, dlhotrvajúca.

Filter

Filtrovaná káva je rovnako komplexná a šialená, ako jej cupping. Pociťovali sme v nej hlavne citrónovú trávu, kvetiny a limetky. Telo kávy bolo stredne ťažké, chute čisté a jasné a dochuť dlhotrvajúca.

Celkové hodnotenie

Gesha od Kávoholika je extrémne charakteristická, čistá a zaujímavá. Spája moderné experimentálne spracovanie s chuťovou čistotou, čo má za následok vznik jedinečného chuťového aj aromatického zážitku. Kávu odporúčame hlavne tým z vás, ktorí už vo svete výberovej kávy čo-to ochutnali. Vaše chuťové palety určite zajasajú.

Bodovanie: aróma 4,5 – acidita 5 – telo 4,5 – dochuť 5 – celkový dojem 5.

Ladislav Király 8,5/10

Na túto novinku od Kávoholika som sa extrémne tešil. Všetky kávy z ich top edície sú brutálne a vlastne sa im aj chcem poďakovať za to, že do nich idú napriek vysokým nákupným cenám a s tým spojenému neľahkému predaju. Aj nákupná cena tejto geshe bola astronomická a premietla sa do finálnej ceny 28,80€ za 200-gramový balíček.

Po otvorení balíčka ma omámila veľmi príjemná vôňa. Rozpoznateľných tónov bolo v káve veľmi veľa a nebolo najjednoduchšie vybrať tie najvýraznejšie. Aromatický vnem však hodnotím veľmi vysoko.

Kombinácia rôznych vnemov

Zrná boli na prvý pohľad pekné a aj pomerne veľké. Bolo na nich vidieť aj stopy experimentálneho spracovania, vďaka ktorému nabrali o niečo tmavší nádych, aj keď sú jednoznačne pražené svetlo. Ešte dodám, že po namletí z nich vychádzala pomerne výrazná limetková vôňa. V tejto chvíli som bol veľmi zvedavý na to, ako sa mi táto kombinácia rôznorodých prvotných vnemov prenesie do šálky.

V chuti pripravenej filtrovanej kávy som cítil obrovské množstvo všakovakých tónov. Bolo to extrémne zaujímavé, pretože každá fáza priebehu tejto mojej degustácie – ovoňanie, sŕknutie, ochutnanie, dochuť – mi priniesla niečo iné. Ale to, aký chuťový výbuch som zažil, sa nestalo už veľmi dávno. Fáza retronazálnej olfakcie jednoznačne prekonala prvotný aromatický vnem a mojou terminológiou môžem povedať, že som z nej odpadol.

Veľmi zaujímavé je aj to, ako sa chute kávy vyvíjali postupným chladnutím. Keď som si zo šálky zas a zas sŕkol po niekoľkých minútach, vždy to bolo niečo iné. Najlepšie vlastne urobíte, keď kávu ochutnáte sami. Dajte mi potom prípadne vedieť, čo všetko ste v nej našli. Ja môžem túto svoju pasáž zakončiť slovami, že Gesha Intense od Kávoholika je komplexne vynikajúca.

Otázniky týkajúce sa spracovania

Jediná vec, ktorá ma pri tejto káve brzdí a ktorá mi neumožní úplne sa uvoľniť, je spracovanie. Ani ja už vlastne presne nerozumiem tomu, čo všetko sa s kávovníkovým zrnom udeje a nakoľko to zmení jeho chute. Akceptujem však, že okrem špeciálnych kvasiniek nebolo pridané nič, čo by malo umelo upravovať chuť kávy. A finálna chuť v žiadnom prípade nepôsobí umelo. No aj tak mi to v hlave veľmi vŕta a vlastne mám chuť ochutnať to zrno bez experimentov.

Celkovo som sa rozhodol, že udelím 8,5 bodu. Je to top káva, ktorú by som odporúčal ochutnať každému. Teda každému, kto ku káve vie pristúpiť s otvorenou mysľou a neočakáva od nej len horkosť, hlinu alebo ropu. Alebo uhlie, hahah.

Transparentnosť 5/5

V tomto prípade ide o stopercentnú arabiku (1 bod), konkrétne o odrodu gesha (1 bod). Káva bola vypestovaná v Kolumbii (1 bod), pochádza z farmy Campo Hermoso a spracoval ju Edwin Noreña (1 bod). Posledný bod udeľujeme za spôsob spracovania, ktorý je v tomto prípade Black Honey CM Mossto.

Okrem týchto potrebných informácií poznáme aj nadmorskú výšku pestovania 1 500 až 2 070 metrov nad morom a producent uvádza chuťový profil kvetiny, med, limetka. Káva má cuppingové skóre 89 bodov, je pražená svetlo a odporúča sa použiť na prípravu filtrovanej kávy.

Pomer cena/kvalita 4,5/5

Gesha Intense od kolumbijského spracovateľa Edwina Noreñu je na eshope kavoholik.sk k dispozícii za 28,80€ (200 gramov), pričom so zľavovým kódom BLOGOKAVE10 niečo ušetríte.

Je to extrémne dobrá káva určená pre ostrieľaných kávových fajnšmekrov. Vysoká cena je v tomto prípade opodstatnená, pretože káva bola mimoriadne drahá už aj ako zelené zrno. Rozhodli sme sa, že za pomer cena/kvalita udelíme 4,5 bodu.

Dizajn obalu 3/5

Narazila kosa na kameň. Takto nejako by sa dalo v skratke zhodnotiť hlasovanie našich followerov na IG @blogokave týkajúce sa bodov za dizajn obalu. Bohužiaľ to nebolo dobré a gesha, ktorá v ostatných kategóriách bodovala veľmi výrazne, tuto zlyhala.

Celkovo 34,6 percenta hlasujúcich bolo za udelenie 3 bodov, 26,9 percenta za 5 bodov, 23,1 percenta za štyri body, 9,6 percenta za dva body a za jeden alebo nula bodov hlasovalo absolútne minimum z vás.

Už pri minulom bodovaní melónovej kávy od rovnakého spracovateľa sme dvíhali varovný prst, že obaly Kávoholika pre ľudí nie sú príliš atraktívne. Tam z toho boli štyri body, čomu pravdepodobne napomohla farebná rôznorodosť obalu. Tentoraz však môžeme udeliť len tri bodíky.

Celkové hodnotenie 45/50

Kolumbijská Gesha Intense od spracovateľa Edwina Noreñu bola vynikajúca káva a od baristov Blogu o káve dostala rekordný počet bodov. Inak povedané, Filip a Gabriela ešte žiadnej káve nikdy neudelili 24 z 25 možných bodov. Toto je asi najlepšia vizitka jej výnimočnosti a kvality.

Najväčším mínusom kávy je paradoxne obal, za ktorý Gesha Intense dostala len tri body z piatich. Ak by teda Kávoholik mal do budúcna na niečom popracovať, tak možno na grafickej prezentácii. Obal totiž predáva a zákazníci sa radi popýšia atraktívne vyzerajúcou kávou.

Prevzaté z webu blogokave.sk autor článku Ladislav Király