Kaviareň Kávoholik v Bratislave: Kvalita a luxus pod jednou strechou

Kaviareň Kávoholik v Bratislave: Kvalita a luxus pod jednou strechou

Kaviareň Kávoholik v Bratislave: Kvalita a luxus pod jednou strechou

Bratislava je plná kaviarní s výberovou kávou, ale vybrať si tú najlepšiu nie je jednoduché. Máme pre vás tip: na Dúbravskej ceste, tak trochu zašitá za biznis centrami, sa nachádza budova pražiarne, kaviarne, showroomu a tréningového centra Kávoholik. Áno, toto všetko nájdete pod jednou strechou. Taká je kaviareň Kávoholik.

Novučičká budova je srdcom tejto značky a kaviareň, ktorú nájdete na druhom poschodí, zasa jej reprezentantom. Kávoholik je známy výbornými espresso zmesami, ale aj uletenými výberovkami, ktoré sa vryli do pamäte mnohým milovníkom skvelej kávy.

Všade samý wow effect


Na návštevu pražiarne a kaviarne Kávoholik, ako aj na ochutnávku ich káv, len tak nezabudneme. Zažili sme totiž poriadny “wow effect”. Ohromení sme ostali už pri vstupe, kde nás privítala časť venovaná predaju balíčkov a kávového príslušenstva. Súčasne je to aj výdajňa eshopových objednávok pre všetkých, ktorí si zvolili možnosť osobného odberu.

Kaviarenská časť Kávoholika sa tiahne naprieč celým priestorom. Bar nájdete na ľavej strane od vstupu a doslova zovšadiaľ na vás kričí kvalita. Dominantou baru je prvotriedny espresso kávovar značky Rancilio.

Top mlynčeky i PUQpressy


A čo by to bola za kaviareň bez kvalitných mlynčekov? U Kávoholika ich nájdete hneď päť. Mlynčekovému kráľovstvu dominujú tri Mahlkönig mlynčeky na espresso a jeden Anfim mlynček taktiež na espresso. Päticu dopĺňa mlynček Mahlkönig, ktorý je vyhradený na mletie kávy na filter a cold brew.

Zaujímavosťou sú aj dva PUQpressy, a teda automatické tampery zjednodušujúce prípravu espressa. Priestor kaviarne a showroomu je navyše veľmi vkusne zariadený a vzdušný. Časť kaviarne slúži aj ako malá umelecká galéria vystavujúca rôzne diela. Jednoducho absolútne wow!

Špičková filtrácia vody


Zaujímavým a nezvyčajným doplnkom kaviarne je presklenná časť baru, ktorá umožňuje nahliadnuť do tajov vynikajúceho espressa či filtrovanej kávy. Za sklenenou priečkou vidieť systém filtrácie vody pomocou reverznej osmózy značky BWT. Tento efektný doplnok nielen zaujme, ale taktiež výrazne ovplyvňuje chuť kávy, ktorú dostanete.

Z uvedeného je, veríme, zrejmé, že priestory kaviarne i jej zariadenie sú na vysokej úrovni. Ale ako to v kaviarni funguje? Vyspovedali sme baristu Martina Štefanku.

Pražiareň Kávoholik je už niekoľko rokov súčasťou scény výberovej kávy na Slovensku, ale aj v zahraničí. Ako dlho však funguje samotná kaviareň?


„Pražiareň Kávoholik vznikla v roku 2020, čiže sme na trhu už viac ako štyri roky. Kaviareň sme v tejto novej budove oficiálne otvorili minulý rok (2023) v júli. Stále sme teda nováčikmi, ale zo sveta výberovej kávy sa snažíme prinášať len to najkvalitnejšie.

Čo všetko si u vás môžu zákazníci vychutnať?


„V prvom rade kávu (smiech). Ponúkame štyri rôzne druhy espress. Dva mlynčeky sú vyhradené pre sladšie, čokoládovejšie kávy, kde striedame predovšetkým konzervatívnejšie pražené kávy a kávy s prímesou robusty. Ďalšie dva mlynčeky sú zas “výberové”. To znamená, že na týchto mlynčekoch môžete očakávať svetlo pražené výberové arabiky. V tejto chvíli si môžete vybrať zo zmesí Štúr alebo Espresso 70/30. V prípade ovocnejších káv máte na výber Kostariku Perla Negra či našu veľmi obľúbenú Etiópiu Hamasho.“

Ponúkate aj filtrovanú kávu, prípadne batch brew?


„Batch brew nepodávame. Každú filtrovanú kávu pripravujeme ručne na požiadanie. To znamená, že filtrovaná káva je u nás stále čerstvá a pripravená pre každého zákazníka zvlášť. Na filter máme káv naozaj veľa, každý si nájde to svoje.“

Aké kávové nápoje si vaši zákazníci pýtajú najčastejšie?


„Najpopulárnejšie je určite cappuccino. Ľuďom sa však snažíme ukazovať aj tú “svetlejšiu” stránku kávy (smiech). Naši zákazníci postupne skúšajú aj filtrovanú kávu. Často sa stáva, že jeden člen partie pije filter a prehovorí aj ostatných. V letných mesiacoch sú obľúbené hlavne ľadové nápoje ako cold brew, cold brew tonic či nitro.“

Nitro je pre mnohých novinkou. Vieš ho našim čitateľom lepšie priblížiť?


„Ide o kávu sýtenú dusíkom, čím sa v káve vytvára akýsi lavínový efekt a krémový mouthfeel. Naše nitro a cold brew pripravujeme prostredníctvom stroja zvaného Baby HardTank, ktorý môžu zákazníci vidieť položený na našom bare.“

Náš tip: Zaujímavosťou je aj to, že Kávoholik vo svojej kaviarni podáva v podobe nitra nielen kávu, ale taktiež cascaru, čo je nápoj podobný čaju pripravený zo šupiek kávovníkových čerešní.

Vo vašom nápojovom lístku sme si všimli aj takzvané “frozen menu”. Čo to presne je?


„Frozen menu je v podstate názov pre kávové špeciály, ktoré sme vákuovo zabalili a uložili do mrazničky. Sú to tie najväčšie kávové šupy z minulosti, ktoré už v našej ponuke nenájdete. V mrazničke ostane zrnková káva čerstvá a vychutnať si ju môžete aj o niekoľko mesiacov. Kávu z frozen menu pripravujeme na požiadanie. Pripraviť vám z neho vieme buď filter alebo doubleshot espressa.“

Aké pecky skrývate vo vašej mrazničke?


„Jednou z nich je napríklad odroda sidra vypestovaná na farme Buenos Aires v Kolumbii, ktorá nám všetkým neuveriteľne chutila. Druhým “highlightom” je výrazne banánová Kolumbia Oscar Hernandez. Vo frozen menu máme aj rôzne geishe, napríklad 93-bodovú Panamu Kamberu.“

Ponúkate v kaviarni aj nekávové nápoje, prípadne občerstvenie?


„Áno, samozrejme. Čo sa týka nápojov, ponúkame rôzne druhy fľaškových remeselných limonád či našu domácu limonádu s ovocím. Naši zákazníci obľubujú aj cascaru, keďže ich zaujíma chuť kávovníkových čerešní. Okrem nápojov ponúkame aj rôzne druhy zákuskov či croissanty, ktoré sú stále čerstvé.“

Čím sa vaša značka líši od tých ostatných?


„Na slovenský a aj zahraničný trh prinášame tie najkvalitnejšie kávové zrná. Nebojíme sa drahých a exkluzívnych káv. Okrem toho u nás nájdete aj príslušenstvo, či už na filter alebo espresso. Ponúkame možnosť zúčastniť sa kávových kurzov, v ktorých vám predáme naše dlhoročné skúsenosti. Novinkou je aj ochutnávka filtrovaných káv, ktorú pravidelne organizujeme. Trvá celý deň a záujemcovia majú možnosť ochutnať naozaj širokú škálu káv úplne zadarmo. Ak túto akciu nechcete zmeškať, sledujte naše sociálne siete.“

Špeciálne odporúčanie kaviarne


Vzápätí sme oslovili aj obchodného riaditeľa Jána Hoľka, ktorý je na priestory kaviarne Kávoholik veľmi hrdý. Čo z ponuky by si čitatelia Blogu o káve a milovníci kávy nemali nechať ujsť?

„Jedným z najväčších lákadiel je jednoznačne frozen menu,“ odvetil Ján Hoľko. „Ide o veľmi kvalitné kávy, ktoré už nikde nedostanete. Určite by ste mali vyskúšať aj naše nitro cold brew z melónovej Kolumbie od Edwina Noreñu. Je to šialene dokonalý drink, na ktorý nebudete vedieť zabudnúť.“

„Taktiež odporúčam Geshu Intense z Kolumbie od farmára Edwina Noreñu, ktorá sa aktuálne nachádza na medailových priečkach recenzií Blogu o káve. Ide o extrémne nezvyčajnú, florálnu a citrusovú kávu. Je to 89 bodová káva! Po jej minutí určite odložíme isté množstvo do mrazničky a zaradíme ju do frozen menu,“ dodal Ján Hoľko.

Skvelo pripravené nápoje


Počas návštevy sme ochutnali dvojité espresso z Etiópie Hamasho a filter z Panamy Drima Zede. Oba nápoje boli pripravené skvelo. V šálke kávy sa stretli schopnosti farmára, pražiara, baristu a skvelej výbavy. Kaviareň vám navyše ponúkne príjemné prostredie, pohodlné sedenie a pocit luxusu.

Keď máte možnosť prísť na Dúbravskú cestu v Bratislave, určite neváhajte. Keď ste z iného kúta Slovenska, odporúčame vám využiť eshop kavoholik.sk, na ktorom platí zľavový kód BLOGOKAVE10.

Prevzaté z webu blogokave.sk autor článku Gabriela Drenková