Tip na nezvyčajne sladkú a čokoládovú kávu: Kostarika San Ramon

Tip na nezvyčajne sladkú a čokoládovú kávu: Kostarika San Ramon

Tip na nezvyčajne sladkú a čokoládovú kávu: Kostarika San Ramon od Kávoholika

Naša kolegyňa Gabriela tuto na Blogu o káve nedávno uverejnila článok s názvom „Kde sa v káve berie sladkosť?“. Popísala viacero zaujímavostí týkajúcich sa „vzniku“ sladkosti a dokladovala to na káve Kostarika San Ramon z pražiarne Kávoholik. Nuž a ako to už chodí, prečítanie článku ma oslovilo natoľko, že kávu som doslova MUSEL ochutnať, haha.

Prezradím, že tip na sladkú kávu z ponuky Kávoholika nám dal ich pražiar Oliver Pešta spolu so šéfkom Janom Hoľkom. Človek by predpokladal, že keď pôjde o sladkú kávu, bude to niečo možno tmavšie pražené a možno z Brazílie. Ale nie, v tomto prípade nám Oliver s Janom odporučili svetlo praženú Kostariku San Ramon, teda kávu určenú na filter. Fakt.

Čokoláda, karamel, dozreté pomelo


Gabriela ju v rámci svojho testu pripravovala ako tzv. cupping, ale urobila z nej aj espresso. „Práve na cuppingu sa káva ukáže presne taká, aká je,“ skonštatovala. „Za horúca v nej dominuje sladkosť čokolády. Za tepla je čokoláda vystriedaná karamelom a za studena sa zvýrazňuje citrusová acidita a chuť citrónovej trávy. Sladkosť je za studena zastúpená dozretým pomelom.

Espresso bolo podľa Gabriely „na všetkých teplotných stupňoch florálne a príjemne acidné.“ Ta dobre, hovorím si. Ale čítanie mi chuťový vnem nesprostredkuje, takže kávu potrebujem nevyhnutne ochutnať.

Jedinečná a výnimočná káva


Od Gabriely sa mi podarilo vydrankať posledných približne 50 gramov tejto kávy a pripravil som si ju cez Hario V60. Bol som extrémne zvedavý, ako sa bude správať a dopadlo to tak, že vám ju musím odporučiť. Lebo vás mám rád. Ovocnosť ani nejakú výraznú aciditu som v káve nenašiel, čo pri moderne pražených filtroch nie je úplne zvyčajné. Napriek tomu je to však jedinečná a výnimočná káva.

Filtrovaná káva, ktorá mi pretiekla cez filter, bola vyslovene čokoládová. Ale pozor, za slovo „čokoládová“ tu neskrývam žiadnu horkosť ani prepraženú nudu, ale ozaj príjemnú a veľmi kvalitnú čokoládu. Káva, ktorá mi natiekla do dekantéra, bola výrazne čokoládovo sladká a možno trochu kvetinová. Z môjho pohľadu ozaj nezvyčajná, pretože niečo takéto som pil len zriedkakedy.

Výberovky od Kávoholika mám všeobecne rád. Zvyčajne sú veľmi výrazné, ľahko sa v nich rozpoznávajú chute a vždy ich majú v ponuke veľmi veľa. Táto je však celkom iná ako ostatné kávy, ktoré som od nich mal. Určite vám ju odporúčam ochutnať a pochopíte prečo.

Ibišteky zakvitli


Na záver ešte dodám, že káva pochádza z kostarického regiónu San Ramon a o jej spracovanie sa postarala stanica Café de Altura. Zrná odrody Caturra a Catuai boli vypestované v nadmorskej výške 1 300 metrov nad morom, spracované boli metódou „yeast washed“ a v chuťovom profile by ste mali nájsť florálnosť, ibištek a čokoládu. Za zmienku stojí aj SCA skóre, ktoré predstavuje 89 bodov.

Ten ibištek ma dosť potešil, pretože pred našim blokom som z jednej i druhej strany vysadil ibišteky a pred niekoľkými dňami mi pekne zakvitli. Ale to som už trochu odbočil, haha.

Zľavový kód


Uzavriem to tak, že kúpou ktorejkoľvek výberovky od Kávoholika nešliapnete vedľa a ochutnáte vysokú kvalitu. Na ich eshope sú skryté ozajstné bomby. Keď sa rozhodnete pre nákup na kavoholik.sk, využite aj zľavový kód BLOGOKAVE10 a niečo ušetríte.

Prevzaté z webu blogokave.sk autor článku Ladislav Király